slo m   eng m
search
p.p. 1628, 1001 Ljubljana
051 813 633 | 031 510 898
 • Misel 1

  Without translation, I would be limited to the borders of my own country.

  Italo Calvino

 • Misel 2

  El original no es fiel a la traducción.

  Jorge Luis Borges

 • Misel 4

  Prevajanje je tudi neke vrste darežljivost do soljudi.

  Aleš Berger

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije je poklicna strokovna organizacija prevajalcev in tolmačev, ki zastopa interese svojih članov. Večina so poklicni prevajalci in tolmači, ki bodisi delajo v svobodnem poklicu kot samostojni podjetniki ali kulturni delavci, registrirani za dejavnost prevajanje in tolmačenje (74.300), bodisi so zaposleni v državnih organih, gospodarstvu, javnih zavodih ali ustanovah EU. Nekateri člani imajo drug poklic in delujejo kot prevajalci in tolmači na specializiranih področjih. Ker ima dve tretjini članov status sodnega tolmača, je društvo ustanovilo Sekcijo sodnih tolmačev, ki se posveča strokovnemu razvoju tega profila članov.

Vsi člani društva s pristopno izjavo sprejmejo določbe društvenega Kodeksa prevajalske etike, sodni tolmači pa tudi Etični kodeks Sekcije sodnih tolmačev.

Poslanstvo društva je izboljšati standarde in status poklica prevajalca in tolmača, skrbeti za strokovno rast svojih članov in zagotoviti forum za izmenjavo mnenj.

Osrednje naloge društva so:

 • Promocija statusa in standardov poklica prevajalca in tolmača
  Društvo si prizadeva za dialog z zakonodajalcem in drugimi državnimi organi, sorodnimi strokovnimi organizacijami doma in v tujini, z uporabniki prevajalskih in tolmaških storitev, visokošolskimi ustanovami itd.
  Na mednarodni ravni je Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije s svojo Sekcijo sodnih tolmačev edini polnopravni član Evropskega združenja pravnih tolmačev in prevajalcev EULITA iz Slovenije. Članstvo v tej organizaciji omogoča izmenjavo mnenj o dobrih praksah na področju sodnega tolmačenja doma in v tujini.
 • Program stalnega strokovnega izobraževanja
  Za člane in nečlane društvo organizira seminarje za izboljšanje jezikovnih veščin, izpopolnitev strokovnih znanj na različnih področjih, vaje iz tehnik tolmačenja, seminarje o novostih na področju jezikovnih tehnologij, dialog z uporabniki prevajalskih in tolmaških storitev, itd.
 • Terminološko delo
  Društvo spodbuja člane k raziskovanju strokovne terminologije in objavlja glosarje in slovarje iz različnih področij. V pomoč pri reševanju terminoloških zagat društvo izdaja serijo Skript@, v kateri je zbrano gradivo iz nekaterih predavanj v okviru programa stalnega strokovnega izobraževanja.
 • Informiranje
  Društvo obvešča člane in javnost o različnih novostih, razpisih itd. prek spletne strani in drugih kanalov komuniciranja.

Za vsa vprašanja, pripombe in predloge pišite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličite na telefon št. 051 813 633 ali 051 814 034.

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije

Dalmatinova 2

1000 Ljubljana

051 813 633

031 510 898

Osnovni podatki

 • davčna številka: 42621526
 • matična številka: 4067983000
 • transakcijski račun, odprt pri banki Intesa Sanpaolo:
  SI56 1010 0005 3561 455
 • BIC/SWIFT koda banke: BAKOSI2X
 • Splošni pogoji poslovanja