slo m   eng m
search
p.p. 1628, 1001 Ljubljana
051 813 633 | 031 510 898
 • Misel 1

  Without translation, I would be limited to the borders of my own country.

  Italo Calvino

 • Misel 2

  El original no es fiel a la traducción.

  Jorge Luis Borges

 • Misel 4

  Prevajanje je tudi neke vrste darežljivost do soljudi.

  Aleš Berger

DPTS je v svojem stališču podalo pripombe in predloge v zvezi z Zakonom o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih (ZSICT) z namenom njegove evalvacije. Stališče si lahko preberete na tej povezavi.

Novembra je naše društvo sodelovalo na dveh sestankih z Ministrstvom za javno upravo. Na podlagi teh sestankov smo pripravili še novembrsko stališče društva v zvezi s Smernicami za javno naročanje storitev prevajanja, tolmačenja in lektoriranja. Na voljo je na tej povezavi.

Na Ministrstvu za javno upravo po daljšem spomladanskem in poletnem premoru zdaj aktivno potekajo priprave Smernic za javno naročanje storitev prevajanja, tolmačenja in lektoriranja, pri katerih aktivno sodeluje tudi naše društvo. V oktobru smo pripravili dve stališči v zvezi s smernicami, ki si ju lahko preberete na naslednjih povezavah: Stališče z začetka oktobra in Stališče s konca oktobra.

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije je Ministrstvu za javno upravo RS posredovalo svoje stališče, v katerem je podalo vsebinske pripombe na najnovejši osnutek smernic.

Celotno stališče najdete na tej povezavi.

Generalni sekretariat Vlade RS je letos objavil dva razpisa za naše področje dela. Ker sta med prevajalci, sodnimi tolmači in konferenčnimi tolmači povzročila precej vznemirjenja, je IO DPTS sklenil, da predsedniku vlade Marjanu Šarcu pošlje pismo, v katerem je analiza razmer na področju javnega naročanja prevajalskih in tolmaških storitev ter poziv, naj se spomladanska razpisa prekličeta in se ponovita tako, da ne bosta sistemsko spodbujala prekarnosti.

Celoten poziv si lahko preberete na tej povezavi.

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije

Dalmatinova 2

1000 Ljubljana

051 813 633

031 510 898

Osnovni podatki

 • davčna številka: 42621526
 • matična številka: 4067983000
 • transakcijski račun, odprt pri banki Intesa Sanpaolo:
  SI56 1010 0005 3561 455
 • BIC/SWIFT koda banke: BAKOSI2X
 • Splošni pogoji poslovanja