slo m   eng m
search
p.p. 1628, 1001 Ljubljana
051 813 633 | 031 510 898
 • Misel 1

  Without translation, I would be limited to the borders of my own country.

  Italo Calvino

 • Misel 2

  El original no es fiel a la traducción.

  Jorge Luis Borges

 • Misel 4

  Prevajanje je tudi neke vrste darežljivost do soljudi.

  Aleš Berger

 

koledar sreda 25. 10. 2023, od 16. do 19. ure
lokacija s spletna platforma ZOOM
oseba za sodne tolmače, prevajalce, tolmače in druge zainteresirane
predavatelj Evangelous Doumanidis

 

PREDAVATELJ
Predavatelj Evangelous DOUMANIDIS je študiral pravo v Tübingenu in Bruslju ter je od leta 1996 zaposlen kot odvetnik v svoji odvetniški pisarni. Ker je odraščal dvojezično, se je po navdihu kolega z dolgoletnimi izkušnjami usposobil za sodnega tolmača in prevajalca z državnim izpitom in je od leta 2007 v Baden-Württembergu zapriseženi sodni tolmač ter javno imenovani in zapriseženi prevajalec listin za grški jezik. Od leta 2012 je predsednik Združenja zapriseženih sodnih tolmačev ter javno imenovanih in zapriseženih prevajalcev dokumentov v Baden-Württembergu, VVU e.V., ki ga zastopa v združenju EULITA in na zasedanju združenj sodnih prevajalcev in tolmačev iz Nemčije, Avstrije, Belgije in Švice, znanem pod imenom Bremer Runde. Za tolmače in prevajalce vodi stalna dodatna usposabljanja in seminarje na področju prava.

VSEBINA
Seminar bo v dveh delih. V prvem delu bo predavatelj na podlagi številnih primerov in anekdot iz svoje dolgoletne prakse podal informacije o relevantnih pravnih predpisih in načelih tolmačenja na sodišču, predstavil primere sodne prakse sodišč, ki so odločala o vsebini in zahtevah na področju sodnega tolmačenja, odgovoril na vprašanje, kako sodišče dejansko izbere sodnega tolmača v posamezni zadevi in opisal, kako poteka sodna obravnava s tolmačem.
V drugem delu bo predavatelj nanizal konkretne primere iz različnih področij sodnega tolmačenja v kazenskih, civilnih, družinskih, socialnih in delovnopravnih zadevah, pojasnil sistem plačil in nagrad za delo sodnih tolmačev, spregovoril o tem, kako se sodni tolmač pripravi na delo na sodišču in sklenil z informacijami o aktualnih zakonodajnih projektih nemške zvezne vlade. Na koncu bosta predstavljena osnutek nemškega zakona zvezne vlade o spodbujanju uporabe videokonferenčne tehnologije na civilnih in specializiranih sodiščih ter zakona o digitalnem dokumentiranju kazenskih postopkov.

OPOZORILO V ZVEZI Z IZVEDBO SPLETNEGA SEMINARJA
Pred spletno prijavo na spletni seminar si prosimo s povezave https://zoom.us/pricing namestite brezplačno verzijo programa Zoom (s pritiskom na gumb 'Sign Up, It's Free'). Za vstop na portal boste na dan seminarja prejeli vabilo na svoj elektronski naslov. Seminarja se udeležite s klikom na povezavo. Za vsa morebitna vprašanja ali tehnično podporo smo na voljo na društvenem mailu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

POTRDILO O UDELEŽBI na seminarju, ki ga boste prejeli, velja kot dokazilo o izobraževanju, h kateremu sodne tolmače zavezujejo Direktiva 2010/64/EU o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih in zakonski pogoji Ministrstva za pravosodje. Potrdila je treba Ministrstvu za pravosodje predložiti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Dr. Lea Burjan
koordinatorica seminarja
Predsednica DPTS

 

 

PRIJAVE IN KOTIZACIJA
Prijavite se lahko prek spodnjega obrazca.

Upoštevali bomo prijave, za katere bomo do vključno 24. 10. 2023 do 12. ure prejeli plačilo kotizacije. Vsi udeleženci bodo po zaključku seminarja prejeli potrdilo o udeležbi in račun za plačano kotizacijo.

KOTIZACIJA znaša 50 EUR za člane društva, 70 EUR za nečlane in 25 EUR za študente (ki se morajo pred seminarjem izkazati z veljavno študentsko izkaznico).

Prosimo, da kotizacijo poravnate v navedenem roku, kot sledi:

prejemnik: Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije
račun prejemnika pri Intesa Sanpaolo:
SI56 1010 0005 3561 455
BIC banke prejemnika:
BAKOSI2X
referenca:
SI00 25102023
namen plačila:
Kotizacija
koda namena:
OTHR

Če se seminarja ne morete udeležiti, kotizacijo pa ste že plačali, odpovejte udeležbo (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) do 24. 10. 2023 do 12. ure in kotizacijo vam bomo vrnili.

IZKLJUČITEV ODGOVORNOSTI

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije lahko seminar odpove ali prestavi njegov datum zaradi nezadostnega števila prijav, bolezni ali siceršnje zadržanosti predavatelja in drugih nepredvidenih dogodkov ali višje sile. Društvo se zaveže, da bo vse prijavljene o taki spremembi obvestilo pravočasno oziroma takoj, ko izve za razlog odpovedi ali prestavitve datuma seminarja. Obveščanje bo potekalo po telefonu ali e-pošti. V primeru odpovedi seminarja bo društvo prijavljenim vrnilo plačano kotizacijo. Društvo bo plačano kotizacijo prijavljenim vrnilo tudi v primeru prestavitve datuma seminarja, če se na novi datum seminarja ne bodo mogli udeležiti. Društvo prijavljenim ni dolžno povrniti nobenih stroškov ali škode, ki jim nastane zaradi odpovedi ali prestavitve datuma seminarja.

 

 

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije

Dalmatinova 2

1000 Ljubljana

051 813 633

031 510 898

Osnovni podatki

 • davčna številka: 42621526
 • matična številka: 4067983000
 • transakcijski račun, odprt pri banki Intesa Sanpaolo:
  SI56 1010 0005 3561 455
 • BIC/SWIFT koda banke: BAKOSI2X
 • Splošni pogoji poslovanja