slo m   eng m
search
p.p. 1628, 1001 Ljubljana
051 813 633 | 031 510 898
 • Misel 1

  Without translation, I would be limited to the borders of my own country.

  Italo Calvino

 • Misel 2

  El original no es fiel a la traducción.

  Jorge Luis Borges

 • Misel 4

  Prevajanje je tudi neke vrste darežljivost do soljudi.

  Aleš Berger

 

koledar 5. december 2022, od 16. do 19. ure
lokacija s Pravna fakulteta, Poljanski nasip 2, Ljubljana, seminar S5
oseba za sodne tolmače, prevajalce, tolmače in druge zainteresirane
predavatelj Greta Jenček

 

PREDAVATELJICA
Predavateljica Greta Jenček je zaključila študij nemškega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in novinarstva na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Iz novinarstva, kjer je začela svojo poklicno pot, jo je pot najprej peljala v pedagoške vode. Leta 2014 se je osamosvojila. Bila je odgovorna urednica učbeniškega kompleta Maximal (Klett), ki je leta 2017 na Frankfurtskem knjižnem sejmu prejel prestižno nagrado BELMA (Best European Learning Material Award). Je stalna sodelavka Goethe Instituta v Ljubljani, ter kot srednješolska, višješolska in visokošolska predavateljica močno vpeta tudi v mednarodno delovno okolje. Sodna tolmačka za nemški jezik je od leta 2001.

VSEBINA
V svojem seminarju bo predavateljica predstavila različne izzive, s katerimi se moramo kot sodni tolmači in prevajalci pravnih in sorodnih strokovnih besedil spopadati med tolmačenjem in prevajanjem iz slovenskega v nemški jezik in obratno. Omenjene izzive bo predavateljica obdelala v več različnih sklopih. Tako se bo v prvem delu seminarja posvetila strokovnim, tehničnim in socialno-ekonomskim izzivom. Po odmoru bodo v drugem delu seminarja tudi predvsem na podlagi praktičnih primerov predstavljeni še leksikalni, slovnični in stilistični izzivi. Izobraževanje bo praktično naravnano in bo omogočilo živahno izmenjavo mnenj in izkušenj.

Seminar bo potekal v nemškem jeziku.

POTRDILO O UDELEŽBI na seminarju, ki ga boste prejeli, velja kot dokazilo o izobraževanju, h kateremu sodne tolmače zavezujejo Direktiva 2010/64/EU o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih in zakonski pogoji Ministrstva za pravosodje. Potrdila je treba Ministrstvu za pravosodje predložiti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

dr. Lea Burjan
koordinatorica seminarja
predsednica DPTS

 

 

PRIJAVE IN KOTIZACIJA
Prijavite se lahko prek spodnjega obrazca.

Upoštevali bomo prijave, za katere bomo do vključno 4. decembra 2022 do 12. ure prejeli plačilo kotizacije. Vsi udeleženci bodo po zaključku seminarja prejeli potrdilo o udeležbi in račun za plačano kotizacijo.

KOTIZACIJA znaša 40 EUR za člane društva, 60 EUR za nečlane in 20 EUR za študente (ki se morajo pred seminarjem izkazati z veljavno študentsko izkaznico).

Prosimo, da kotizacijo poravnate v navedenem roku, kot sledi:

prejemnik: Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije
račun prejemnika pri Intesa Sanpaolo: SI56 1010 0005 3561 455
BIC banke prejemnika: BAKOSI2X
referenca: SI00 05122022
namen plačila: Kotizacija
koda namena: OTHR

Če se seminarja ne morete udeležiti, kotizacijo pa ste že plačali, odpovejte udeležbo (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) do 4. decembra 2022 do 12. ure in kotizacijo vam bomo vrnili.

IZKLJUČITEV ODGOVORNOSTI

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije lahko seminar odpove ali prestavi njegov datum zaradi nezadostnega števila prijav, bolezni ali siceršnje zadržanosti predavatelja in drugih nepredvidenih dogodkov ali višje sile. Društvo se zaveže, da bo vse prijavljene o taki spremembi obvestilo pravočasno oziroma takoj, ko izve za razlog odpovedi ali prestavitve datuma seminarja. Obveščanje bo potekalo po telefonu ali e-pošti. V primeru odpovedi seminarja bo društvo prijavljenim vrnilo plačano kotizacijo. Društvo bo plačano kotizacijo prijavljenim vrnilo tudi v primeru prestavitve datuma seminarja, če se na novi datum seminarja ne bodo mogli udeležiti. Društvo prijavljenim ni dolžno povrniti nobenih stroškov ali škode, ki jim nastane zaradi odpovedi ali prestavitve datuma seminarja.

 

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije

Dalmatinova 2

1000 Ljubljana

051 813 633

031 510 898

Osnovni podatki

 • davčna številka: 42621526
 • matična številka: 4067983000
 • transakcijski račun, odprt pri banki Intesa Sanpaolo:
  SI56 1010 0005 3561 455
 • BIC/SWIFT koda banke: BAKOSI2X
 • Splošni pogoji poslovanja