slo m   eng m
search
p.p. 1628, 1001 Ljubljana
051 813 633 | 031 510 898
 • Misel 1

  Without translation, I would be limited to the borders of my own country.

  Italo Calvino

 • Misel 2

  El original no es fiel a la traducción.

  Jorge Luis Borges

 • Misel 4

  Prevajanje je tudi neke vrste darežljivost do soljudi.

  Aleš Berger

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije vas vabi na seminar, ki ga bo vodila doc. dr. Barbara Mörec iz Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Seminar bo usmerjen k računovodskemu poročanju gospodarskih družb za namene zunanjih uporabnikov računovodskih informacij in se bo osredotočal na jezikovno razumevanje temeljnih računovodskih vsebin. Potekal bo v slovenskem jeziku, uporabljeni bodo primeri prevodov računovodskih poročil v angleški jezik.

NASLOV: RAČUNOVODSTVO ZA PREVAJALCE
Jezikovno razumevanje temeljnih računovodskih izrazov v slovenščini in angleščini
KDAJ: sreda, 23. 3. 2016, od 16. do 19. ure
KJE: Siva dvorana Pravne fakultete v Ljubljani, Poljanski nasip 2
NAMENJENO: sodnim tolmačem, strokovnim prevajalcem in drugim zainteresiranim
KDO: doc. dr. Barbara Mörec
KAKO: uvod, predavanje, izbrani primeri in razprava
(vprašanja lahko pošljete vnaprej na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

 

PREDAVATELJICA:
Doc. dr. Barbara Mörec je preizkušena računovodkinja in docentka s področja računovodstva in revizije na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. S področja računovodenja v zavarovalnicah je leta 2008 doktorirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, izpopolnjevala pa se je tudi na Michigan State University in Wirtschaftsuniversität Wien. V letu 2014 je kot gostujoča raziskovalka obiskala Harvard University. Je avtorica številnih znanstvenih in strokovnih prispevkov, ki se nanašajo na zunanje računovodsko in davčno poročanje, ter aktivno sodeluje na domačih in tujih strokovnih posvetih in konferencah, ki obravnavajo problematiko računovodskega poročanja. S Slovenskim inštitutom za revizijo sodeluje tudi pri izobraževanju za pridobitev naziva revizor, je članica strokovnega sveta pri Agenciji za javni nadzor nad revidiranjem ter članica izpitnega odbora pri Slovenskem zavarovalnem združenju.

VSEBINA:
Predavanje: namen računovodskega poročanja in njegova pravna ureditev, vloga računovodskih standardov pri pripravljanju računovodskih poročil in njihova ureditev, temeljne računovodske predpostavke in kakovostne značilnosti računovodskih informacij, temeljni računovodski izkazi (bilanca stanja, izkaz poslovnega izida, izkaz denarnih tokov in izkaz gibanja kapitala) in gospodarske kategorije (sredstva, dolgovi, kapital, prihodki, odhodki, stroški, prejemki in izdatki).
Izbrani primeri prevodov iz prakse: primerjava slovenskih in angleških računovodskih izrazov, pogoste prevajalske dileme in pasti pri prevajanju računovodske terminologije.

POTRDILO O UDELEŽBI na seminarju, ki ga boste prejeli, velja kot dokazilo o strokovnem izobraževanju, h kateremu sodne tolmače zavezujejo Direktiva 2010/64/EU o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih in zakonski pogoji Ministrstva za pravosodje. Potrdila je treba Ministrstvu za pravosodje predložiti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. do konca leta 2016.

Prijavnica je v priponki. Vljudno vas vabimo, da se izobraževanja udeležite.

dr. Nadja Dobnik
koordinatorica seminarja

 

PRIJAVE IN KOTIZACIJA (glej priponko s prijavnico) 
Prijave sprejemamo po pošti na naslov Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije, p.p. 1628, 1001 Ljubljana ali skenirane po e-pošti na:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Upoštevali bomo prijave, za katere bomo do vključno 22. 3. 2016 do 10. ure prejeli plačilo kotizacije. Vsi udeleženci bodo po zaključku seminarja prejeli potrdilo o udeležbi in račun za plačano kotizacijo. 

KOTIZACIJA znaša 35 EUR za člane društva, 55 EUR za nečlane in 15 EUR za študente (ki se morajo pred seminarjem izkazati z veljavno študentsko izkaznico).

Prosimo, da kotizacijo poravnate v navedenem roku
prejemnik: Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije
račun prejemnika pri Banki Koper: SI56 1010 0005 3561 455
BIC banke prejemnika: BAKOSI2X
referenca SI00 23032016
namen plačila: Kotizacija
koda namena: OTHR. 

Če se seminarja ne morete udeležiti, kotizacijo pa ste že plačali, odpovejte udeležbo (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) do 22. 3. 2016 do 10.00 in kotizacijo vam bomo vrnili.

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije

Dalmatinova 2

1000 Ljubljana

051 813 633

031 510 898

Osnovni podatki

 • davčna številka: 42621526
 • matična številka: 4067983000
 • transakcijski račun, odprt pri banki Intesa Sanpaolo:
  SI56 1010 0005 3561 455
 • BIC/SWIFT koda banke: BAKOSI2X
 • Splošni pogoji poslovanja