slo m   eng m
search
p.p. 1628, 1001 Ljubljana
051 813 633 | 031 510 898
 • Misel 1

  Without translation, I would be limited to the borders of my own country.

  Italo Calvino

 • Misel 2

  El original no es fiel a la traducción.

  Jorge Luis Borges

 • Misel 4

  Prevajanje je tudi neke vrste darežljivost do soljudi.

  Aleš Berger

Samozavesten & sproščen & prepričljiv

koledar 29. 06. 2017, od 16. do 19. ure
lokacija s City Hotel, Dalmatinova ulica 15, Ljubljana
oseba za sodne tolmače, prevajalce, tolmače in druge zainteresirane
predavatelj dr. Zdravko Zupančič

 

Dr. Zdravko Zupančič je leta 2014 doktoriral na Fakulteti za podiplomski humanistični študij na temo Govorice rok javnih govorcev na televiziji. Je avtor številnih publikacij, od strokovnih člankov, esejev, priročnikov in knjig do prispekov na konferencah ipd. Je ustanovitelj Šole retorike.

Predavatelj se predstavi sam: Fellini je leta 1960 ustvaril Sladko življenje. Dr. Zdravko Zupančič je potemtakem starejši gospod. Z mlajšo frizuro. Ko vrag odnese šalo, jo Zdravko ukrade in prinese ljudem nazaj. Argumentacija je satira. Nespodobno je igrati spodobnega predavatelja. HOMO RHETORICUS tri desetletja govori o govorjenju. Redka vrsta. Odgovori na vprašanja občinstva, še preden jih zastavijo. Lahko ga tudi kupite. Na voljo je samo v najbolje založeni prodajalni retorike v Sloveniji. V Šoli retorike Z&Z je zaposlen kot besedni žongler. Nenehno govori in nastopa, saj občinstvo nima časa, da bi bralo knjige. Zamesi z ironijo, cinično speče in potrosi z blagodejnimi paradoksi. Na televizijo odide razložit, kadar nekateri preveč naložijo. Ko enkrat poslušaš njegovo predavanje, imaš vse življenje prisluhe. Govorce za javnost tako opogumi in usposobi, da spregovorijo tudi takrat, ko jagenjčki obmolknejo.

Prvi del seminarja bo v obliki razlage dal odgovore na naslednja vprašanja: Kako zgraditi svoj pristni govorni slog, s katerim smo najbolj prepričljivi? Kako se predstaviti in kako nagovoriti ljudi ob prvem srečanju ali ob prvem stiku? Kako besedam dati težo, vrednost in pomen z veščino pravih poudarkov? Kako obvladovati strah in druge zadrege pri izpostavitvi? Kako si pridobiti zaupanje svojih poslušalcev? Kako pritegniti njihovo pozornost in jih držati v napetosti? Kako se znebiti mašil in govoriti jasno, voljno, s poudarki in sproščeno govorico telesa? Kako se napolniti z govorno močjo in postati vzdržljiv govorec ter poslovni pogajalec? Kako izpeljati predavanje ali delavnico? Kako osvojiti veščino premisleka? Kako strniti svoj govorni nastop v ustrezen časovni okvir? Kako voditi sestanek, srečanje, okroglo mizo, posvet, razpravo? Kako nagovoriti skupino, jo spretno voditi z besedo in jo prepričati?

Drugi del seminarja bo potekal v obliki delavnice – predavatelj bo razpravljal z udeleženci, neposredno svetoval in vodil razpravo. Vsak udeleženec dobi knjigo predavatelja Mali vedež retorike.

POTRDILO O UDELEŽBI na seminarju, ki ga boste prejeli, velja kot dokazilo o izobraževanju, h kateremu sodne tolmače zavezujejo Direktiva 2010/64/EU o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih in zakonski pogoji Ministrstva za pravosodje. Potrdila je treba Ministrstvu za pravosodje predložiti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Mojca Berce
koordinatorica seminarja, članica IO DPTS

 

 

PRIJAVE IN KOTIZACIJA
Prijavite se lahko prek spodnjega obrazca.

Upoštevali bomo prijave, za katere bomo do vključno 27.06.2017 do 16. ure prejeli plačilo kotizacije. Število mest je omejeno. Vsi udeleženci bodo po zaključku seminarja prejeli potrdilo o udeležbi in račun za plačano kotizacijo.

KOTIZACIJA znaša 35 EUR za člane društva, 55 EUR za nečlane in 15 EUR za študente (ki se morajo pred seminarjem izkazati z veljavno študentsko izkaznico).

Prosimo, da kotizacijo poravnate v navedenem roku, kot sledi:

 • prejemnik: Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije
 • račun prejemnika pri Banki Koper: SI56 1010 0005 3561 455
 • BIC banke prejemnika: BAKOSI2X
 • referenca SI00 29062017
 • namen plačila: Kotizacija, koda namena: OTHR

Če se seminarja ne morete udeležiti, kotizacijo pa ste že plačali, odpovejte udeležbo (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) 27.06.2017 do 16. ure in kotizacijo vam bomo vrnili.

 

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije

Dalmatinova 2

1000 Ljubljana

051 813 633

031 510 898

Osnovni podatki

 • davčna številka: 42621526
 • matična številka: 4067983000
 • transakcijski račun, odprt pri banki Intesa Sanpaolo:
  SI56 1010 0005 3561 455
 • BIC/SWIFT koda banke: BAKOSI2X
 • Splošni pogoji poslovanja