slo m   eng m
search
p.p. 1628, 1001 Ljubljana
051 813 633 | 031 510 898
 • Misel 1

  Without translation, I would be limited to the borders of my own country.

  Italo Calvino

 • Misel 2

  El original no es fiel a la traducción.

  Jorge Luis Borges

 • Misel 4

  Prevajanje je tudi neke vrste darežljivost do soljudi.

  Aleš Berger

 

koledar četrtek, 21. september 2023, od 16. do 19. ure
lokacija s spletna platforma ZOOM
oseba za sodne tolmače, prevajalce, tolmače in druge zainteresirane
predavatelj Tamás Kruzslicz

PREDAVATELJ
Predavatelj Tamás Kruzslicz od leta 2018 predava madžarski jezik in kulturo na Oddelku za primerjalno in splošno jezikoslovje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2019 se je habilitiral za lektorja. Pred tem je delal na Oddelku za madžarščino kot tuji jezik na Univerzi Eötvös Loránd v Budimpešti (Madžarska), od leta 2013 do 2019 pa na Univerzi uporabnih umetnosti v Eisenstadtu (Avstrija). Magistriral je iz madžarščine in germanistike ter poučevanja madžarščine kot tujega jezika. Bil je soavtor številnih učnih gradiv za učenje madžarščine kot tujega jezika, med drugim Učbenik madžarščine za Slovence 2, Delovni zvezek madžarščine za Slovence 2, Magyar utca 1. Njegov raziskovalni interes so oblikoskladenjski pojavi madžarščine, poučevanje madžarščine kot tujega jezika, komunikacijski pristop poučevanja madžarske slovnice za tujce. Objavlja znanstvene članke v madžarskem, slovenskem, angleškem in nemškem jeziku.

VSEBINA
Namen seminarja je ponuditi nekaj koristnih pristopo pri prevajanju s pomočjo kontrastne analize med madžarščino in slovenščino. Ogledali si bomo podobnosti in razlike med obema jezikoma, na različnih jezikovnih ravneh. Posebej se bomo osredotočili na tiste pojave, ki po eni strani olajšajo prenos med temi jeziki, po drugi strani pa na tiste, ki so zaradi navidezne podobnosti včasih res težavni.
V prvem delu delavnice bo podan pregled slovnične strukture madžarščine v primerjavi s slovenščino. Pregledali bomo tudi posebno besedišče, in odkrivali mostove in težave pri prevajanju. Po prvih vtisih na primerih bomo v drugi polovici v praksi na konkretnih besedilih preizkusili, kako se izogniti »lažnim prijateljem« in kako se tesneje povezati s pravimi »prijatelji«, da bomo s prevodom učinkovitejši in doslednejši. Delavnica bo potekala v madžarskem, slovenskem in angleškem jeziku

OPOZORILO V ZVEZI Z IZVEDBO SPLETNEGA SEMINARJA
Pred spletno prijavo na spletni seminar si prosimo s povezave https://zoom.us/pricing namestite brezplačno verzijo programa Zoom (s pritiskom na gumb 'Sign Up, It's Free'). Za vstop na portal boste na dan seminarja prejeli vabilo na svoj elektronski naslov. Seminarja se udeležite s klikom na povezavo. Za vsa morebitna vprašanja ali tehnično podporo smo na voljo na društvenem mailu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

POTRDILO O UDELEŽBI na seminarju, ki ga boste prejeli, velja kot dokazilo o izobraževanju, h kateremu sodne tolmače zavezujejo Direktiva 2010/64/EU o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih in zakonski pogoji Ministrstva za pravosodje. Potrdila je treba Ministrstvu za pravosodje predložiti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Dr. Karmen Teržan Kopecky
Koordinatorica seminarja
Vodja SST pri DPTS

 

 

PRIJAVE IN KOTIZACIJA
Prijavite se lahko prek spodnjega obrazca.

Upoštevali bomo prijave, za katere bomo do vključno 20. septembra 2023 do 12. ure prejeli plačilo kotizacije. Vsi udeleženci bodo po zaključku seminarja prejeli potrdilo o udeležbi in račun za plačano kotizacijo.

KOTIZACIJA znaša 50 EUR za člane društva, 70 EUR za nečlane in 25 EUR za študente (ki se morajo pred seminarjem izkazati z veljavno študentsko izkaznico).

Prosimo, da kotizacijo poravnate v navedenem roku, kot sledi:

prejemnik: Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije
račun prejemnika pri Intesa Sanpaolo:
SI56 1010 0005 3561 455
BIC banke prejemnika:
BAKOSI2X
referenca:
SI00 21092023
namen plačila:
Kotizacija
koda namena:
OTHR

Če se seminarja ne morete udeležiti, kotizacijo pa ste že plačali, odpovejte udeležbo (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) do 20. septembra 2023 do 12. ure in kotizacijo vam bomo vrnili.

IZKLJUČITEV ODGOVORNOSTI

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije lahko seminar odpove ali prestavi njegov datum zaradi nezadostnega števila prijav, bolezni ali siceršnje zadržanosti predavatelja in drugih nepredvidenih dogodkov ali višje sile. Društvo se zaveže, da bo vse prijavljene o taki spremembi obvestilo pravočasno oziroma takoj, ko izve za razlog odpovedi ali prestavitve datuma seminarja. Obveščanje bo potekalo po telefonu ali e-pošti. V primeru odpovedi seminarja bo društvo prijavljenim vrnilo plačano kotizacijo. Društvo bo plačano kotizacijo prijavljenim vrnilo tudi v primeru prestavitve datuma seminarja, če se na novi datum seminarja ne bodo mogli udeležiti. Društvo prijavljenim ni dolžno povrniti nobenih stroškov ali škode, ki jim nastane zaradi odpovedi ali prestavitve datuma seminarja.

 

 

                                       Prijavnica na dogodek

Podatki za račun

Na gumb za prijavo kliknite samo enkrat in počakajte, da se vam prikaže stran s potrditvijo prijave. V primeru težav pri prijavljanju nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Vaši podatki ne bodo nikoli uporabljeni v namene, ki niso v skladu z zakonom, ali v namene, ki bi vam lahko kakorkoli škodovali.

Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije

Dalmatinova 2

1000 Ljubljana

051 813 633

031 510 898

Osnovni podatki

 • davčna številka: 42621526
 • matična številka: 4067983000
 • transakcijski račun, odprt pri banki Intesa Sanpaolo:
  SI56 1010 0005 3561 455
 • BIC/SWIFT koda banke: BAKOSI2X
 • Splošni pogoji poslovanja